Начало BG Открития Знаете ли кой е създал първия български мол?

Знаете ли кой е създал първия български мол?

0 Коментар

Наум Торбов е сред най-влиятелните български архитекти от първата половина на XX век. Той е автор на едни от най-красивите и значими постройки в центъра на столицата, сред които е и Централните софийски хали – първия български мол. Сградите на Торбов и до днес са емблематични за архитектурния облик на стара София.

„Той завършва гимназия в Русе и решава да следва архитектура в Института за изящни изкуства в Букурещ. Завършва там и през 1904 г. идва в София, където започва работа в Министерството на благоустройството и сградите. Мисля, че така се е наричало по това време“, разказва пред бТВ правнучката на Наум Торбов – Александра Недева.

мол

Архитектът често пътува до Виена, където се вдъхновява от местните архитектурни шедьоври. Там среща и своята бъдеща съпруга – Леополдина. „Решават да заживеят заедно в София и тя се пренася тук с него. След това отваря свое архитектурно бюро и започва частната си практика. До края на живота си реално се занимава с частна практика. Когато прави Халите, вече е в частното си архитектурно бюро.“

Сградата на Халите остава най-знаковата творба на Торбов. Търговският център е сред акцентите в архитектурната разходка в района на Женския пазар.

„Още от 1911 г. София си има мол. Интересна е историята на цялото пространство наоколо. Преди това тук е имало един много интересен цирк-театър, също едно изпълнено с живот простраство. След това вече е заменено от търговската функция и виждате една наистина въздействаща фасада, с арките, колоните“, споделя още Здравко Петров, урбанист и водещ на архитектурен маршрут.

мол

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност