„Аз съм Българка!” – родолюбив фотографски проект на Радослав Първанов

Радослав Първанов
„Аз съм Българка!” е родолюбив фотографски проект, дело на фотографа Радослав Първанов. Снимките са заснети в периода октомври 2014 – декември 2016 година. Те обхващат по-голямата част от България и в него взимат участие 23 българки и две деца.

Заснети са 30 сюжета, сред които Старият Пловдив, Централен военен клуб София, Пернишката крепост, Лазаровден в Етъра, Полята с рапица, Розобер, Хан Хаджи Николи във Велико Търново, Рупите-Мелник и Петрич, Двореца в Балчик, Житени поля, Лавандулата, Паметника на Свободата – Шипка, Царевец, Габрово, Жеравна, Арбанаси, Соколски манастир, Смолян, Трявна, Враца, Копривщица, Боженци, Махала Баба Стана, Средногорието, Кюстендил, Люлките на християнството – София, Дряново и Етнографски музей на открито „Етър” през зимата. Сюжетите са 30, но местата като разновидности са 39.

В представителната изложба ще видите 30 картини от най-добрите снимки, направени за „Аз съм Българка!”

Фотографът изминава 8080 километра в България, за да направи снимките. 30 сюжета, 25 модела, 25 носии, 111 часа, прекарани в снимки, от 45 градуса на слънце в полето до -5 градуса в снежна виелица в „Етъра”. 5000 сполучливи кадри от всички картини, като суровият материал е над 20 000 снимки.

Създаден е и филм, който ще пренесе присъстващите на откриването директно на мястото на снимките, откъдето ще получат топъл поздрав от всяка една усмихната и красива българска девойка, участваща в проекта.

„Аз съм Българка!” и над 20 красавици в народни носии ще „окупират” центъра на София за една вечер. След това събитие амбицията на създателя и продуцент на проекта Радослав Първанов е да издаде албум с историческа информация за мястото на снимките от всеки сюжет.

Самата изложба да обиколи България и да напусне границите на държавата и културата ни, за да покаже пред света на каква история и традиции сме наследници. Авторът смята, че в този проект напълно е реализирал първоначалната си идея да създаде един образ на Родината от три елемента: красива млада българка в богата народна носия на фона на кътче с културно и историческо значение от страната ни.

Официалното представяне на проекта е 13 май, събота, от 18.00 часа, а мястото – ресторант „МоМа” /ул. „Солунска” 28/.

Радослав ПървановДобави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×