Начало Български билки Българска билка решава проблемите със съня

Българска билка решава проблемите със съня

от LittleBG
0 Коментар
esteto.bg

Билка, която да разреши проблемите със съня и апетита? Дали съществува такава? Да! И то българска! Българското омайниче може да ви излекува точно от тези болести. Но освен това, казват, че омайничето лекува всичко – та дори и щастливата любов. В българската традиция билката носи . много силна и чиста енергия. А най-хубавото е, че го има почти навсякъде из България, така че можете да се възползвате от силата му наволя.

Къде да го намерите?

Тази билка е разпространена основно в района на Рила. Расте по стръмни скалисти склонове, на влажни места из храсталаци, по скални сипеи и поляни на надморска височина до 2800 м. Така че ако обичате да се катерите по родните планини, със сигурност сте го срещали. Не го подминавайте!

Стъблото достига височина до 60 см, като е облистено по цялата дължина с ланцентни листа, дълги до 10 см. В горната си част е разклонено и всяко разклонение завършва с цвят. Размножава се със семена. Цъфти през месеците юли и август.

Легендата за омайничето

Легендата гласи, че това е цветето, което Купидон е пронизал със своите стрели, а после го е подарил на феите, за да омайват и погубват живота на всеки влюбен човек. Нашите предци пък са вярвали, че то гони зли духове и кошмари и помага при различни видове психически проблеми.

Съществуват четири вида омайниче – градско, родопско, червено и ручейно. В билколечението се използва предимно градското омайниче, което се среща основно из низините, край селищата. То обича стените на сградите и зидовете.  За медицински цели се използват основно корените на тази билка, като за целта те трябва да се вадят през есента (септември-октомври), след узряването на семената им. Препоръчително е да се изсушат на сянка или в сушилня, на температура до 35 градуса. Правилно изсушените корени имат кафяв цвят и миризма наподобяваща карамфил. Вкусът им е доста тръпчив. За билка е добре да взимаме от аптеката или дрогерията, защото поради близостта си с градовете, омайничето събира и замърсявания.

българска билка

Ползи на билката омайниче

Омайничето притежава антисептично, тонизиращо, обезболяващо и силно затягащо действие. Сред останалите и преимущества са способността и да успокоява нервната система и да свива кръвоносните съдове. Успешно се прилага при:

 • Отслабен имунитет
 • Умора
 • Нервно напрежение
 • Възпаление на клепачите
 • Открити рани
 • Главоболие
 • Храносмилателни проблеми
 • Липса на апетит
 • Газове и диария
 • Вървящи венци
 • Възпаления на стомах, черва и черен дроб
 • Кръвоизливи
 • Хемороиди
 • Бяло течение.

Отвара от омайниче

Накисвате една супена лъжица от корените в 400 мл вряла вода и оставяте така за около час. След това прецеждате и пиете преди хранене по 100 мл, три пъти дневно. Макар че никъде не се споменава за странични ефекти от растението, консултирайте се със специалист преди да започнете редовен прием и помнете, че омайничето е помощно средство за лечение, не лекарство. В по-сериозните случаи на заболявания, то трябва да се комбинира със съответните лекарства, затова не забравяйте за посещението при лекаря.

Подобни материали:

Българка откри напитка, която лекува диабета завинаги

Това растение лекува рак и диабет, а българите го унищожаваме

Отвара от тези листа ще ви излекува от диабет

Българин с уникално откритие: Изкуствен панкреас ще помага на болните от диабет

Български билкар намира лечение за рядка болест

Билката на прабългарите цери от болно сърце до затлъстяване

Този странен плод прави чудеса със здравето ни

armageddonsports.com
0 Коментар
1

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност