Българи-родолюбци изграждат мемориал върху могилата на кан Кубрат в Украйна

Българи-родолюбци от България и Украйна учредиха в разгара на Коледните празници инициативен комитет „Към Завета“, който да организира предстоящия Всебългарски събор – 2017 в село Малая Перещепина, край град Полтава в Украйна, по случай 105 години от откриването на гроба на канас юбиги (владетел от Бога) Кубрат.

За дати на събора бяха определени 16 и 17 септември 2017 г. Инициативният комитет ще покани българи от цял свят да се включат в Събора и да подпомогнат доизграждането на паметния комплекс на големия български държавник.

За председател на комитета бе избран президента на фондация Кан Кубрат Румен Спасов, който бе основен двигател в изграждането на първата част от комплекса край Полтава, подпомогнат от много български общини.

В ръководството на инициативния комитет като заместник-председатели бяха избарни – Делян Дамяновски, председател на Националната асоциация на председателите на общинските съвети, Патриция Кирилова – ПР, журналист и председател на сдружение Велика БОЛГАРИА, Красимир Богданов – депутат и бивш зам.-кмет на Враца, Ивелин Михайлов – председател на Фондация Въздигане.

„Ще търсим партньори – организации на българите от цял свят, които да подкрепят инициативата. Включително и Агенцията на българите в чужбина„, каза по време на срещата Дамяновски, който е инициатор на ежегодни срещи с българите в Албания, Македония, Сърбия и т.н.

„През 2017 година всички българи по света имат повод да се гордеят с произхода си – навършват се 1300 години от героичната победа на внука на Кубрат – Тервел, над ислямското нашествие, тръгнало към Европа.

Днес цяла Европа е заплашена от ново нашествие, което прави тази годишнина още по-важна за нас. Нека успоредно с годишнината от откриването на това най-голямо царско погребение за средновековната епоха да почетем и друг велик българин – Тервел“, предложи Патриция Кирилова.

Срещата започна с едноминутно мълчание в знак на почит към Симеон Симеонов, член на МБФ „Кан Кубрат“, достоен българин и патриот.

Инициативният комитет реши още – Да продължат действията по изграждане на паметника на Кан Кубрат и Мемориалния комплекс, Да бъдат приобщени към организацията на събора и изграждането на паметника, родолюбиви българи, хора с българско самосъзнание, организации от страната и чужбина, български държавни органи и учреждения и други.

Също така да се открие дарителска сметка, да се информира обществеността в страната и чужбина за дейността по провеждането на събора, по изграждането на паметника и мемориала и дарителските акции и др.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.