Начало Малка България Топ 5 на най-известните улици в България

Топ 5 на най-известните улици в България

от LittleBG
1 Коментар
Всеки град си има своята най-известна улица. Знаете ли коя е тя във вашия град?

Представяме ви Топ 5 на най-известните улици в България!

Витошка в София

Това не само е най-известният булевард в столицата, но и улицата, която претърпя най-много промени през годините. От централна артерия с интензивно движение на автомобили и трамваи, днес бул. „Витоша“ е пешеходна зона с улични музиканти, пейки и големи цветни саксии.

И ако преди нашествието на моловете тук се намираха най-добрите магазини в града, днес кафенетата завземат булеварда. Той започва от пл. „Света Неделя“, преминава през идеалния център на София и свършва при Южния парк.

Историята на София сочи, че и древните са мислели мястото на днешния булевард за най-красивото в града. От площада, намирал се около днешния хотел Шератон, също тръгвала улица с уникална гледка към планината.

Главната на Пловдив

Пловдивската главна всъщност се състои от две улици – „Княз Александър I Батенберг“, която е така наречената Бяла или Голяма главна, и улица „Райко Даскалов“ – Долната или Малката главна.

Пешеходната зона започва от площад „Централен“ при хотел „Тримонциум“, минава покрай общината, Римския стадион и Джумая джамия и след това продължава покрай Централни хали през подлеза на „Аптека Марица“ и завършва като закрит пешеходен мост над река Марица.

И тук, подобно на София, са разположени едни от най-важните исторически разкопки, какъвто е Римският стадион. Повечето сгради по улицата са строени в началото на 20-и век и привличат туристите с уникалната си архитектура.

Алея на възрожденците във Варна

Алеята на възрожденците се намира в Морската градина на Варна. Нейният проект е изработен още през 1907 г., когато група варненци решават в града да бъдат издигнати паметници на известни българи.

Така на алеята, заобиколена от брястове, са изградени 14 паметника. В най-високата й част през социализма е построен партиен паметник и създадена алея на загиналите антифашисти.

Бургаският мост

Най-известното място за разходки в черноморския град е изградено през 1936 г. Представлявал е метална конструкция и дървен гредоред, а каменно стълбище го е свързало с морското казино и панорамната алея на Морската градина.

През 80-те години старият мост е заменен от масивен кей, дълъг 278 м. Днес той е един от символите на града, а през това лято започна и реконструкцията му.

Александровска в Русе

Едва ли знаете, че Русе е градът, в който улиците получават имена за първи път в България. Това става през 1865 г. Всъщност, това е и първият град у нас с градоустройствен план.

Александровска е главната търговска улица на града. Тя започва от площад „Свобода“ и се простира до парка. По нея са разположени някои от красивите сгради, заради които Русе е наричан „Малката Виена“, включително и тази на първото българско застрахователно дружество.
1 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност