Българка подлуди Лондон с етнотоалети и кукерски мотиви

в. Марица

в. Марица


Англия полудя по тоалети с етномотиви под формата на чанове, вдъхновени от кукерските традиции на младата дизайнерка от Пазарджик Иванка Христова, която от години живее и твори в Лондон.

Нейни модели украсиха страниците на световни модни гиганти като British Vogue, Vogue Italia Disorder Magazine и iMute.

Своя дебют тя направи по време на представянето си на Graduate Fashion Week в края на май и от тогава се класира сред големите в бранша, пише в. „Марица“.

Дръзките решения на младата дизайнерка впечатлиха лондонската публика и отвори много врати пред сънародничката ни в чужбина.

ivankaСамата Иванка споделя, че е искала първата й колекция да представи нейната индивидуалност. „Обичам да създавам принтове и да експериментирам с бродиране. Гордея се, че съм българка„, хвали се ексцентричната моделиерка.

За първата си колекция тя е започнала да разучава българските традиции и се впечатлява най-силно от кукерите.

За да получи още по-голямо внушение колекцията й, Христова започва да търси стари сгради с минало, където заснема автентичните тоалети. Така компилира всичко и крайния продукт е небивал успех за нея.

Младата дизайнерка споделя, че лондонската публика била впечатлена от етномотивите в тоалетите й изявили желание да научат повече за българските традиции.

„С голям интерес приеха колекцията ми, защото е нещо различно и нещо, за което не са чували преди“, признава тя.iv

Дебютната колекция на пазарджиклийката впечатлила дизайнер от ранга на Tomasz Starzewski, който веднага приютил под крилото си българското момиче и тя вече работи за него като студио мениджър.

Талантливата българка започва да работи по своя самостоятелна втора колекция, която трябва да е готова до началото на следващата година.

640_b7347f181427a596f7eaf47f9d74a42d

Коментар

  1. КД 22/02/2016
×