Дирята, която българите оставиха в историята!

Феноменът с фалшивото приписване на български произход на известни хора в никакъв случай не може да омаловажи истинските успехи на наши сънародници, отдавна прочули се в цял свят.

Освен националните ни герои и безспорни исторически личности, които дори няма смисъл да изброяваме, както и безброй наши съвременници, които прославят името на България, много хора, родени у нас, са успявали сериозно да повлияят на развититето на човечеството във всички области, пише в. 168 часа.
 

Например, гордостта на САЩ – самолетите „Боинг“, са измислени от българина Асен Йорданов, един от пионерите на американското самолетостроене и авиация.

Самият Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на Луната, пише за българина: „От него както аз, така и всички американски летци сме се учили на авиация.“

Със сигурност от български произход е и създателят на първия компютър Джон Атанасов. Още през септември 1939 г. той заедно с Клифърд Бери започва работа по проекта на компютъра на Атанасов – Бери (АВС) и през ноември 1939 двамата демонстрират прототипа.

Българи са и известни световни политически фигури.

Така например, Кръстю Раковски, племенник на известния ни революционер е първият премиер на Украйна. Майка му Мария Кръстева Търпанска е племенница на Георги Стойков Раковски – един от най-видните български революционери срещу османската империя. Още в ранното си юношество Кръстю възприема неговото фамилно име Раковски и го носи с достойнство до края на живота си. Той е наследник по майчина линия и на капитан Георги Мамарчев.

В историята на съветската държава Раковски се откроява като звезда от първа величина. Не заради високи постове, каквито тогава е нямало в партията, а заради големите си личностни и духовни мащаби. Изключителен политически талант. За него свидетелстват, че бил рядко интелигентен. С европейски манталитет и култура. Непосредствено общуващ с най-изтъкнатите леви теоретици и политици на своето време – Фр. Енгелс, Вилхелм Либкнехт, К. Кауцки, Г. Плеханов.

Разбира се, човек от такъв калибър трудно би оцелял в такава страна, в каквато се превръща СССР по времето на Сталин.

Официално Раковски е разстрелян по заповед на диктатора заедно с други затворници по време на настъпление на немски части през декември 1941 г. Но американски историци твърдят, че е бил жив поне до 1958 г.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.