Проф. Николай Овчаров с нови факти за цар Иван Шишман и цар Калоян

„Археологът е историк преди всичко. Нашата работа, освен разкопките, е да се осмисли това, което се изважда от земята. През зимата, когато не може да се работи и да се правят разкопки, е важно да се пишат книги за това, което си открил“, аргументира се археологът проф. Николай Овчаров за поредицата „Дълг и чест“ на изд. „Захарий Стоянов“.
Идеята е в поредицата да се включат книги не само за българските царе, но и за патриарсите ни, за видни възрожденци, обясни проф. Овчаров в предаването „Преди обед“ на бТВ.

До момента е издадена книгата за цар Иван Шишман – „Дълг и чест: Цар Иван Шишман – защитникът на Отечеството“, както и за цар Калоян – „Дълг и чест: Цар Калоян“.

В новата си книга проф. Николай Овчаров рисува друг образ на последния самодържец на средновековното българско царство, коренно различен от налагания години наред от историци и литератори образ на слаб и малодушен владетел, погубил със страхливостта и колебливостта си българската държава.

В много научни статии и студии проф. Николай Овчаров се е опитвал да опровергае тази несправедливост. И не от самоцелно желание, а защото новооткритите документи разкриват съвсем различна картина.

Неговият цар Иван Шишман е герой, сражавал се до последния си дъх срещу многократно превъзхождащата го военна мощ и положил костите си за Родината.

„И в двете книги има много нови неща“, обясни още проф. Овчаров.

За Иван Шишман в книгата могат да бъдат видяни документи, които не са виждани досега. Чрез книгата може да се види един друг Иван Шишман – един последователен борец срещу османското нашествие, разказа археологът.

Запитан чрез обсада или с предателство е паднало Търново през 1395 г., проф. Николай Иван казва, че не може да се каже. „Шишман напуска Търново не от малодушие. Няма данни да се разбере какво е станало – дали е предадено Търново или не – то е било обречено. Разбира се, предателство е имало и тогава, но ние забравяме добрите примери“.

Нещата при цар Калоян стоят по друг начин, една мощна държава, припомня археологът. Той разказа, че освен познатите ни от учебниците факти за цар Калоян, е имало и много други значими битки.  По времето на Калоян българската държава е била голяма империя, категоричен е историкът. В книгата е разказано и подробности около смъртта му, както и любопитни факти за гроба на царя.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.