Садово събира любители на натуралното

Садово

Първият Фестивал на еко и биопроизводителите ще събере в Садово, Пловдивско, почитатели на чистите екологични храни и напитки, последователи на биодинамичното земеделие и любители на сувенири от естествени материали.
Фестът ще се проведе на 26, 27 и 28 май 2017 г. и ще съвпадне с традиционния Празник на фъстъка, който от години се провежда в община Садово, както и с Първия национален фолклорен фестивал „Георги Пендов”, посветен на известния кларинетист, родом от Садово.

Фермери, занаятчии и производители от цялата страна ще представят своите натурални продукти, а лектори, специализирали в натуралното земеделие и пермакултурата, ще научат желаещите как да се грижат по природосъобразен и хармоничен начин за стопанството си.

„Садово е домакин на Фестивала, тъй като общината ни е важен селскостопански център, известен с богатите си реколти от плодове и зеленчуци. Тук се произвеждат едни от най-качествените и вкусни фъстъци в страната. В Садово се намира първото професионално земеделско училище в България, в което е учил Александър Стамболийски.

Открито е през 1883 год. и работи и до днес като селскостопанска гимназия. Тук е създадена и първата земеделска опитна станция в страната, която в годините се развива като Институт по растителни и генетични ресурси „Константин Малков“.

Днес той е един от водещите научни центрове в областта на селското стопанство. В института се намира и най-голямата генетична банка за растителни култури на Балканите“, коментира кметът на Садово Димитър Здравков.

„Провеждането на Фестивала е естествен отглас на все по-силно нарастващия обществен интерес към здравословното хранене, ориентиране към природосъобразен живот, чисти и свежи плодове, зеленчуци и храни и грижата за нашите деца и семейства. Това са и причините да представим не само разнообразни хранителни продукти, но да се насочим и към широка палитра от производители в различни области, чиято продукция може да е част от по-здравословното ни и хармонично ежедневие“, коментира организаторът на фестивала Нели Дакова.

Какво ще видите?

Семена, билки, извлеци от билки, сладка с кафява захар и разсади ще представят стопаните на „Тревясалата ферма“. В село Здравец, Варненско, в подножието на Стара планина, те се грижат по природосъобразен начин за своите култури. Ако се налага, ги третират с растителни отвари от коприва, хвощ, глухарче, част от които си приготвят сами.

„Когато се заехме със стопанството, земята не беше обработвана повече от 15 години. Сега почти всичко правим с ръчен труд и любов към нашите растения“, казва Михаил.

Без изкуствени торове и препарати отглеждат продукцията си и Христина и Николай от Радостилница „Ел Рада“, които също ще изложат своя продукция на фестивала в Садово. В овощната им градина в с. Ветрен дол, Пазарджишко, растат ябълки, круши, сини сливи, череши, вишни, смокини, орехи, нарове, хинап, къпини, арония, райски ябълки, черници.

Стопаните отглеждат овошките по методите на естественото устойчиво земеделие, използвайки природните цикли по Лунния календар на Мария Тун. Христина и Николай създават още сурови енергийни десертчета и бонбони от сушени на слънце плодове, ядки, билки, правят натурален оцет от ябълки – чист и балсамико с различни билки, приготвят суров пестил от смокини, черници, ябълки, круши, правят и сладка. Стопаните изработват и покълващи картички със семена от рециклирана хартия и естествени материали.

Различни екологично чисти продукти приготвят ръчно Елен, Ан и Ели. Триото от България и Франция прави лимецови сладки и соленки, сиропи и лакомства с бранда „ЕкНо“ , както и кремове, сапуни, мехлеми, балсами, разкрасяващи и лечебни отвари. Основните съставки на „ЕкНо“ продуктите са билки, диворастящи и местни култури, мед и пчелни продукти.

Листа от рози, малки дървесни листенца, сушени цветя и други естествени материали вгражда в своите свещи Васка Велкова от Пловдив. Тя е завършила Художествената гимназия в Казанлък и ще представи на Фестивала рисувано стъкло и ръчно изработени парафинови свещи с природни материали и аромати.
Торбички и опаковки основно от памучни платове ще покажат пред посетителите на феста в Садово майсторите от „Еко идея“.

Изделията им са екологична алтернатива на полиетиленовите торбички и на еднократните хартиени опаковки за подаръци. Украсяват някои от моделите с машинна бродерия. А изобилието от хартия в урбанистичния пейзаж може да получи нов живот. Как точно, ще покажат от GGSisters. Те превръщат хартиения спам в изкуство и от брошури, каталози, листовки, списания и стари документи създават уникални, изработени на ръка сувенири.

С „чиста храна“ подхранват кожата от „QQnatural“, които ще покажат на фестивала хидрантна козметика и сапуни от натурални масла, билки, екстракти и минерали. Те лесно се усвояват от кожата поради органичния произход на съставките, освен това са ицзяло веган и 100% биоразградими, а всички опаковки са стъклени.

За зимата и екологичния баланс са помислили и производителите на ракетни печки „Гамера“. Уредите им отопляват дома с 50% до 80% по-малко дърва. Печките не задръстват със сажди комина и кюнците и могат да се използват и без зидан комин. Огънят гори настрани и не опушва дома, а стаята остава топла с часове, след като печката загасне.

Половината от горивото за този иновативен тип печки, необходимо за целия зимен период, може да се осигури само от подкастряне на дърветата в градината. Друго тяхно предимство е, че вредните емисии са до 100 пъти по-ниски.

Какво и от кого ще научите?

Агрономът и мъдрец Веселин Орешков, който има уникално земеделско стопанство в Троян, ще разкаже за лечебните растения и биодинамичното земеделие. Той е автор на няколко книги за лечебните растения и природния начин на живот. Бил е многократно домакин на зелени детски училища и младежи от цялата страна, в които запознава младите с тайнството на растителния свят.

Орешков се е заел и с трудната задача по популяризиране и разпространение на планинския лимон, подета от дъщеря му Яна Стоева. От нея ще разберем как тази иновативна за България култура може да стане показател за естествен живот.

Михаил Косев, един от създателите на компанията за енергийни блокчета за планинари „Мусала“, ще въведе любопитните в тайнствата на пермакултурата. Михаил е завършил филмова режисура в Университета на Ню Йорк, но е избрал да се прибере в родния Пловдив. В с. Ягодово той и партньорите му произвеждат полусурови енергийни блокчета за вегани под името „Мусала“, които представляват добре балансирана комбинация от смлени, изсушени фурми и слънчогледови семки.

Как да си направят компост ще научи начинаещите фермери Иван Андонов от „Веселата ферма“ от асеновградското село Горнослав. Той ще разкаже за компостерите и калифорнийските червеи. Вдъхновяваща е историята за създаването на стопанството – Иван и Руслана изоставят работата си в големи частни корпорации и света на компютрите, за да се отдадат на живот, свързан с природата и производството на чиста и натурална храна.

В помощ на селскостопанските производители ще бъдат представени най- подходящите торове за екологично и биосертифицирано земеделие.

Христофор Балабанов, фотограф, режисьор и дизайнер, ще представи документални филми от поредицата си „Студия странности“, а организаторът на фестивала „Здравето на очите“ Зоя Иванова ще представи естествени методи за запазване на зрението на децата. Стела Маринска от Община Брезово ще разкаже пред участниците във фестивала за магията на мистичните тракийски светилища в Средна гора и възможностите за екотуризъм.Садово – какво не знаем за него?

Смята се, че името на град Садово е дадено от патриарха на българската литература Иван Вазов, който бил гост при полагането на основния камък на Държавното земеделско училище. Заради изобилната растителност той предложил вместо Чешнегир (старото име на селото), то да се казва Садово (от сад /рус. ез./ – градина).

От Садово чрез Селскостопанския техникум и първата опитна станция, фъстъците се разпространяват в цялата страна. През 1926 г. фъстъците за пръв път са регистрирани като култура в статистиката, а през 1991 г. засетите с тях площи достигат 150 000 дка и са на второ място след слънчогледа. В момента в цялата страна има не повече от 15 000 декара, като основните площи са в Садово.

На 2 км югозападно от града има останки от праисторическо селище. В селищната система на общината е открит един от най-красивите седящи глинени идоли в българската национална съкровищница. Сега той се съхранява във Виенския исторически музей. Характерни за региона са уникалните находища на местна сива тракийска керамика. Садово е с богато историческото наследство и от Римската епоха.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.