Български магии: талисманите, на които българите вярват!

магии

Магиите и магическите вярвания съпътстват българите от край време. Това е категоричен историкът и етнолог доц. д-р Ангел Гоев.
В предаването „Знаците“ той заявява, че вярата е нещо много важно за човека, тя му дава средата, в която ще действа тази магическа сила.

Специалистът разказа и как се лекува безплодие според езическите обичаи на българите. Българската народна магическа практика има обособен дял – магия за ялова булка. В миналото се е смятало, че причината за безплодието е жената, а това не е така, може и причината да е и в мъжа. Например, на Спасовден е денят, в който е определен като начин за ялова булка да зачене. Оттам идва и изразът: „Те ти булка Спасовден“. Този израз се използва, когато ялова булка зачене.

В нощта срещу Спасовден се смята, че цъфва растението росен. Там трябва да отиде безплодната жена, придружавана от мъж. Но не кой да е мъж, а някой, който да не е от рода, чужд мъж, от далечно коляно, да нямат кръвна връзка. Постилат кърпа, сядат и чакат да дойдат русалките, русалиите. С тяхното появяване се появява лек повей и цъфва растението росен. Какво правят двамата, докато се появяват, те етнологията не казва. Но се смята, че таз процедура жената ще зачене, разказа доц. д-р Ангел Гоев. Това се смята магическо зачеване, с помощта на растението росен и русалиите.

Етнологът разкри и как да си изберем амулет и талисман. Амулетът има способност да спре и отдалечи злото, обясни доц. Гоев, докато талисманът също има тази способност, но той има допълнително наслояване, недопускай злото, да привлича и добри неща.

магии

Може да бъде проконено всяко едно зло същество, категоричен е той. За всяко зло си има противодействие, както казва народът.
Как се правят амулети и талисмани? Отговорът даде доц. Гоев. Те се правят от различни материали – камък, кожа, пера, косми. Значителна част се правят от дърво. Но не от всяко дърво може да се направят. Правят се от 40 дървета. Освен това има значение и къде е расло дървото. Народната традиция дотам е детайлизирала нещата, че някои талисмани се правят от различни неща, всеки талисман се прави в един-единствен екземпляр.

Запитан как се свързва човек и талисмана, доц. Гоев обясни, че вариантите са два. След като човек си избере амулета, втората стъпка е да приспи една нощ с него, слага се под възглавницата и се приспива с него, не се слага веднага. На сутринта се слага или на човек, или на къщата, или закъдето е предназначено.

Идеята за приспиването, когато се сложи под главата, която е източникът на енергията на човека, неговата мисъл, енергия се прехвърля върху амулета. Един амулет се прави минумим 3 дни, някои се правят 5 дни, 7 дни, 9 дни, 12 дни, някои 40 дни. Това е една обредна операция.

магии

Има няколко вида магии. Има магия за въздействие, но и магия за противодействие – магия, с която да се противопостави на злото, уточни доц. Гоев.

Заклинанието, баянето – приказвам нещо неразбрано по точен превод, тези заклинателни текстове се зиказват гласно, но неясно, за да не се разберат, за да хванат.

Етнологът разкри и какво означава разпространения сред българите ритуал за посрещане с хляб и сол. Доц. Гоев обясни, че за българите това е вид защитна система за предпазване от злото. Този знак за гостоприемство в днешно време преди е възприеман като ритуал за изгонване на злото. Солта прогонва злото, за да се изгони. След като той приеме тази храна, солта изгонва всичко лошо от него. Българите са вярвали, че давайки от своя хляб на чуждия човек, го правят свой, давайки му да яде от своя хляб.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.