Начало Новини Българин вече ще се става много по-лесно

Българин вече ще се става много по-лесно

от LittleBG
0 Коментар

българин
Българин вече ще се става много по-лесно. Това става ясно от думите на зам.-министъра на правосъдието Вергиния Мичева-Русевa в интервю за „Фокус“.

Вземаме мерки за ускоряване на процедурата по кандидатстване за българско гражданство, обясни Русева във връзка с процедурата по кандидатстване за българско гражданство на чужди граждани от български произход.

„Проблемите са в няколко насоки. Един от основните проблеми са многото молби, които постъпват в Дирекция „Българско гражданство“. Оказва се, че капацитетът на дирекцията вече не отговаря на потребностите на чуждите граждани, които искат да предприемат стъпки за придобиването на българско гражданство„, обясни зам.-министър Мичева-Русева.

„За 2016 година, към настоящият момент, сме получили над 15 000 молби, а през цялата 2015 година – 14 000. Неимоверно много се е увеличил броя, а молбите постъпват, както чрез консулските служби, така и директно в Министерство на правосъдието“, допълни още тя.

По думите ѝ именно това налага да бъдат взети сериозни мерки, във връзка с укрепване на капацитета на дирекцията.

„Вече отворихме и второ гише за приемане на документи. До сега много често можеше да се види пред сградата на министерството опашка от хора, които чакат в лошото време, за да влязат и да си подадат документите. Сега се опитваме да се справим с този проблем, а хората да бъдат правилно обслужени. Предстои да въведем и пост-терминали за плащане на таксата директно в министерството, за да не се разхождат хората по банки и да внасят допълнителни преводни такси“, коментира още зам.-министърът на правосъдието.

„Основната трудност, която Съвета за гражданство среща е как да установим дали някой наистина има български произход“, каза още Вергиния Мичева-Русевa.

„Хората доказват своя произход чрез писмени доказателства. Те могат да бъдат какви ли не – военната книжка на дядото, който е служил в Българската армия; свидетелството за свето венчане на бабата и дядото, в което пише, че те са българи; документ от българско училище, което е доказателство за български произход. Много често обаче, в Македония и Албания такива документи липсват“, посочи зам.-министър Мичева-Русева.

Тя обясни, че членове на българо-македонските дружества, които са посещавали министерството, разказват, че насилствено такива документи са унищожавани и сега хората не разполагат с тях.

„Ние разчитаме много на експертизата на Държавната агенция за българите в чужбина, които удостоверяват, специално за македонски граждани, дали имат български произход. Те правят това въз основа на данни за родното място, от което произхожда молителя и неговите възходящи роднини. Това обикновено са погранични райони – Преспа, Охрид и други места“, обясни тя.

Заместник-министърът обясни, че процедурата по кандидатстване е оптимизирана с нова информационна система, която ще улесни работата на самите служители и на хората, кандидатстващи за гражданство. Те ще получават индивидуален ПИН код, с който могат да влизат в системата и да проверяват статуса на своята молба.

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност