Българите тръгнаха отново по селата, но защо?

SimeonDonovPhoto

Село Лещен, Западни Родипи

Все повече хора се връщат в българските села през последните 5-6 години. Това каза в интервю за агенция „Фокус“ председателят на Асоциацията на българските села (АБС) Борислав Борисов. „Има една засилена вътрешна потребност на все повече хора да избягат от големите и пренаселени градове и да се завърнат и към корените, и към традициите, и да живеят по-спокойно на село“, смята той.


Според него там, където има села с подем, растеж и значително подобряване на качеството на живот, това се дължи на частните инвестиции. „Въпреки че много години много хора говореха как трябва да има държавна политика за стимулиране на развитието на селските райони, то тези, които в момента са в добро състояние, предимно се дължи на частната инициатива. Не можем да отречем, че в някои региони за това много спомогна подобрената инфраструктура, нови пътища, магистрали, които са от основно значение за привличането на инвестициите, тъй като това е свързано с логистиката“, обясни той и уточни, че за съжаление, няма все още допълнителни механизми и стимули от страната на държавата, които да подкрепят тази частна инициатива.

Борисов отбеляза, че селата в област Пловдив напоследък се развиват доста добре. По думите му това е свързано с големите инвестиции в неземеделски дейности, в различни предприятия и услуги. На второ място той постави тези села от област София, а след тях в Ямбол, Стара Загора, Сливен, Русе, Благоевград и Пазарджик.

2017 г. до края на месец юни е изключително силна за развитието на селския туризъм. По принцип сам по себе си селският туризъм не е достатъчен за осигуряване на пълна доходност, но е една добра добавка за доходи на населението в селата. В началото на годината прогнозирахме ръст от около 10-15%, който реално се реализира 15-20%. Данните за август-септември са много добри и може би този ръст от 20% на места ще бъде надминат, коментира Борисов.

По думите му за това има 3 основни причини. „Първо, това е сравнително големият отлив на туристи по направление Гърция. Големият трафик, пренасищането и до известна степен омръзването на тази дестинация, е причина хората да се обърнат към нашите села. Другият отлив е по отношение на големите хотелски комплекси по конвенционалните курорти, където хората не получават персонално и достатъчно качествено обслужване, а напротив, в селата те получават едно лично отношение и качествена храна и услуги“, обясни Борисов. Той посочи и друга причина – хората се отказват от почивки и екскурзии в Европа и съседна Турция заради опасността от тероризъм.

Все пак Борисов открои и някои недостатъци за селския туризъм. На първо място той постави недостатъчната леглова база, тъй като по-големи групи трудно могат да се настаняват в селата. „Също така има и недостатъчна реклама в чужбина. Нашите данни показват, че едва около 5% са чуждестранните туристи в сферата на селския туризъм. Естествено, както и през всички години е било, стои проблемът с инфраструктурата. Това са спънките пред селския туризъм, но като цяло за четвърта поредна година имаме много добри резултати в настаняването“, каза още Борислав Борисов.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.