Начало BG Открития Ще имаме двойно повече малини с космическа технология

Ще имаме двойно повече малини с космическа технология

от LittleBG
0 Коментар

малини

Български малинопроизводители експериментират с космическа технология, която може да увеличи двойно добива на малини. Това съобщи Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните пред Монитор. Иновацията се прилага за първи път у нас.

Технологията е базирана на спектъра на светлината при синия и червения цвят. Чрез LED фитолампи се увеличава интензитета на светлината от двата цвята, което ускорява растежа.

Ефективността на технологията е изпробвана от НАСА в космическите станции. Експерименталното производство започна в района на Троян върху площ от 200 квадратни метра, а при добри резултати ще бъде приложено и в други стопанства“, уточни Петков.

Добивът на малини до момента е около 3-4 кг на квадратен метър, а след прилагането на технологията върху посадъчния материал се очаква да бъде удвоен – между 7-8 килограма от квадратен метър.

„От името на производителите на ягодоплодни, изпратихме призив към Министерството на земеделието българските земеделски производители да бъдат защитени от нелоялната и дъмпингова конкуренция от страни като Украйна и някои бивши югославски републики „, обясни Божидар Петков. Според него решението е да се въведат защитни цени и мита.

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност