Откритие, което може да промени историята: най-старата история на България!

най-старата история на България

Откритие, което може да промени българската история – става въпрос за авторския ръкопис на първия исторически трактат за България. Книгата е написана от католическия епископ и революционер Петър Богдан Бакшев, век преди Паисиевата, а находката е на проф. Лилия Илиева.


Българската история е описвана от много хора, всеки каквото е знаел и каквото намери за добре. Време е вече човек, роден от българското племе, да седне да напише историята на своя народ, защото той най-добре познава реките и равнините, езерата и планините на тази прекрасна земя. Мен ме роди българската земя. И сега, макар и грохнал от старост, единствено споменът за родината като разпадащ се кораб след дълги океански пътеществия. Би било жалко да си отида от този свят без преди това да изпълня до край отечествения дълг, който България изисква от мен.“ Това разказва историкът Божидар Димитров пред екип на бТВ. Той е написал книга, посветена на Петър Богдан Бакшев „Дълг и чест”.

Целият оригинален ръкопис е открит от проф. Лилия Илиева в университетската библиотеката на италианския град Модена. Преди това обаче, писана в Чипровци, историята била изпратена за редакция във Ватикана, нередактирина след смъртта на Петър Богдан, книгата била взета от близките му и отпечатана във Венеция.

После следите ѝ се губят, докато професор Илиева не прави откритието си.

най-старата история на България

Според Божидар Димитров откритието е без аналог. „Това е супер новина. Такива находки стават на 50-100 години един път. Тази жена трябва да бъде похвалена”, казва той.

Димитров също е свързан с този текст. Работата му на млад учен го отвежда във Ватикана, където търси източници за средновековната българска история. Първата му находка е именно предговорът към книгата на Петър Богдан Бакшев.

За историците в родния му град откритието на проф. Илиева е несравнимо.

Уредникът на Историческия музей в Чипровци е категоричен, че така се полагат основите на историята на България. Петър Богдан е архиепископ в католическата катедрала „Санта Мария“ в Чипровци. Желанието му е било там да бъде погребан.

Там при разкопки преди почти 40 години са открити и костите му.

Той е и основоположник на Чипровското въстание, затова идната година с отбелязването на 330 години от това събитие, ще бъде осветен и параклис-костница.

„За древността на бащината земя и за българските дела”. Така е озаглавена историята на Петър Богдан, открита от проф. Лилия Илиева. Тя е написана век преди Паисиевата и се определя като първи трактат върху българската история. Проф. Лилия Илиева посочи в студиото на „Тази сутрин”, че текстът е написан на латински. „Едната причина е, че авторът е търсил своята европейска аудитория”, посочи тя.

Тя описа Петър Богдан като изключителен патриот, който е оставил много ценни сведения за българската история, написал е и авторско съчинение през 17 век, занимавал се е и с преводи. Неговото дело изтегля началото на модерното време по-далеч, посочва тя.

най-старата история на България

За този труд се знае отдавна. Много усилия имаше за неговото търсене навремето проф. Божидар Димитров и съм имала съмнение дали съществува, но той откри опростена редакция на началото на текста в архивите на Ватикана, разказва проф. Илиева.

Ръкописът се състои от 200 страници и 70 глави. По думите й е по-обемен отколкото се предполагаше. „Авторът се е стремил към една научна достоверност и добросъвестно е използвал достъпните му източници”, посочи тя.

Ръкописът е подвързан заедно с други и се пази в университетската библиотека в град Модена, Италия. В края на 19 ти век е постъпил там от един голям колекционер на книги.

Проф. Илиева добави, че е открила текста, търсейки из каталозите на частни колекции. „Това не е исторически труд в съвременния смисъл на думата. Него го интересува християнството в българските земи и че е по-старо и от българската държава”, посочи тя и цитира началото на текста: „А защитата на честта, още повече тази на родината надминава всичко, защото животът и честта са равнопоставeни.”

За сега няма печатно издание на ръкописа, но по думите й е възможно да се появи и книга някъде из частни колекции с автор Петър Богдан.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.