Нов вид бактерия в домашно сирене от Златоград

„Открихме плантарум, лактобацилус плантарум, който произвежда активни вещества метаболити, които са способни да държат настрана патогенни бактерии и плесените.“ Това обяви доц. д-р Светла Данова, от лаборатория „Генетика на млечнокиселите бактерии“.

Откритието е на учените от Института по микробиология в БАН. Те са открили нов вид лактобацилус. Учените са изследвали домашно приготвен катък и бяло саламурено сирене от Златоград и там открили новите млечнокисели бактерии, които са полезни за здравето и произвеждат други полезни вещества.

При това лактобацилусът е толкова устойчив на екстремни условия, че е способен да мине през стомаха и да колонизира чревната лигавица срещу вредни бактерии. Освен това учените изненадващо се натъкват и на друго.

„Метагеномните анализи показаха, че българското саламурено сирене и катъкът съдържат неидентифицирани до момента видове лактобацили и бифидобактерии. И двете са признати пробиотични“, обяснява пред БНТ доц. д-р Светла Данова. Или със сигурност произвеждат вещества с полезни за организма действие. Но какви точно, учените тепърва ще се опитат да опишат свойствата на новия вид млечнокисела бактерия.

Родните учени възнамеряват да го кръстят на София или на Орфей, тъй като е от планината на Орфей. Но по-важното е какви нови и полезни за здравето храни могат да бъдат разработени с тяхна помощ.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.