Начало BG Открития Находка в Перперикон доказва: Солун е бил български при цар Иван Асен II

Находка в Перперикон доказва: Солун е бил български при цар Иван Асен II

от LittleBG
0 Коментар
esteto.bg

Неведнъж сме ви разказвали за Перперикон. Сега имаме и повод за радост, тъй като археолозите са открили нещо наистина уникално именно там.

В древния комплекс проф. Николай Овчаров и екипа му са намерили монета от времето на цар Иван Асен II. Находката датира от първата половина на 13 век. Тя е сред екземплярите, които дават началото на българското монетосечене.

Монетата е изсечена в Солун и е направена от мед и сребро. Периодът, от който датира, е своеобразен пик на Второто българско царство. Тогава цар Иван Асен II разширява пределите на българските територии до тези достигнати от цар Симеон Велики три века по-рано.

„Тази монета е една от най-добре запазените. На нея е изобразен покровителят на Солун – св. Димитър, който коронясва българския цар. И заедно с друга монета, която имаме от по-рано – ни показва, че Солун през това време попада изцяло под българско влияние, разказва проф. Овчаров пред БНТ.

През 2019 г. се навършват 20 години от археологическата работа на Перперикон. Само през тази година са намерени около 150 находки. Освен монетата на Иван Асен, сред най-интересните открития са медни и бронзови кръстове, бронзови ключета за съкровищница и малко ковчеже за скъпоценности.

Свързани публикации:

Монета от аукцион в САЩ: Солун е част от България

armageddonsports.com
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност