Начало BG Открития За пръв път: Откриха керамика от Троянската война в българска могила

За пръв път: Откриха керамика от Троянската война в българска могила

0 Коментар
esteto.bg

Фрагменти от вносна микенска керамика бяха открити при разкопки в местността Слатина, община Сатовча. Те са от средата на късната Бронзова епоха ( вероятно XIV – началото на XII в. пр. Хр.) – период, който отчасти съвпада с времето на Троянската война.

„Такива находки се откриват за пръв път като част от инвентара в могилен некропол“, коментира ръководителят на разкопките Илия Киров от Национален исторически музей пред Archaeologia Bulgarica.

За съжаление, и могилата, която се проучва в момента в община Сатовча, е били ограбена. Факт, който потвърждава общата тенденция за засилени иманярски набези в района на Югозападните Родопи – а оттам произхождат много богати находки, предимно тракийско въоръжение.

Работата на археолозите, водени от Илия Киров, е затруднена от засилените набези на иманярите в района на община Сатовча.

Някои от ценните артефакти, включително тракийски шлем със сребърна украса, все пак са стигнали до витрините на НИМ, както ще видите от репортажа с участието на проф. д-р Иван Христов, зам. директор на НИМ.

Но други са изгубени завинаги за науката, заедно с информацията, която са носели.

armageddonsports.com
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност