Знаете ли кой е най-високият град в България?

град

Знаете ли къде се намира най-дългата пешеходна улица в света? А кой е най-дългият град в България? Или коя е най-дългата улица в София? А къде е най-късата?
Отговорите на всичките тези въпроси вече ги знаете. А тогава ще се сетите ли кой е най-високият град в България?

За челното място се борят два български града, като според различни данни ту единият, ту другият повеждат в класацията.

Но ако трябва да бъдем точни в сантиметри, то първото място определено е за Доспат. Със 1358 м надморска височина Доспат изпреварва Чепеларе, който е 1232 м висок. Не е за подценяване и Копривщица – със 1061 м.

Доспат – 1358 м

град

Най-високият град у нас е Доспат. Той се гуши в прегръдката на Родопите на 1358 метра надморска височина.

В района на града в миналото е минавал важен древен път от Пловдив за Смолян. Затова не е странно, че са намерени останки от селище, съществувало през 4-5 век пр.н.е. Наричат го още „градът на чешмите“. В околностите му има изградени над 180 крайпътни чешми, които са дарение от местните жители.

Доспат е разположен в планински район, в западните дялове на Родопите и със своите 1358 м надморска височина е най-високопланинският град в България. В непосредствена близост до града се намира язовир Доспат. Релефът е планински силно пресечен, пролетта настъпва късно, лятото е прохладно, а есента топла. Вследствие на беломорското влияние по поречието на река Доспатска зимата е мека, но се задържа сняг.

Традиционните доспатски деликатес е бобът и „топчета“ (зелеви сарми, направени от специален сорт зеле „лана“, който на цвят прилича на лозов лист, но е много по-вкусен и сочен от него; сармите се завиват в млади листа от алабаш). Не са за подценяване и родопската баница, млин, клин (вид баница с 2 кори, яйца и ориз), мусака и други ястия с картофи.

Чепеларе – 1232 м

град

Чепеларе е град и известен зимен курорт в Южна България. Намира се в област Смолян, на 10 км северно от курортния комплекс Пампорово и на около 75 км южно от Пловдив. Градът е административен център на община Чепеларе.

Чепеларе е разположен в планински район в Родопите и със своите 1232 м надморска височина е вторият най-високо разположен град в България след Доспат. През града протича река Чепеларска.

В непосредствена близост до Чепеларе се намира ски зоната Мечи чал, в която е най-дългата и една от най-добрите писти за алпийски ски в България.

Копривщица – 1061 м

град

Копривщица е град в Западна България, Софийска област. Намира се в близост до градовете Пирдоп, Клисура, Стрелча и Панагюрище. Градът е център и единствено населено място в община Копривщица. Песента „Хубава си, моя горо" с текст от Любен Каравелов и музика на Георги Горанов се възприема като неофициален химн на града.

Разположен на 1061 м надморска височина, градът има изразен континентален планински климат. Зимата е студена, но слънчева (-4,2 °С температура през през най-студения месец – януари), с дебела снежна покривка, докато лятото е прохладно и свежо (16,8 °С температура през най-топлия месец – юли) заради голямото надморско равнище и обичайното за летния сезон местно северно течение, идващо по долината на р. Тополница от високите склонове на Стара планина.
6 коментара

  1. Нури 27/02/2017
    • Атанас Съботинов 04/03/2017
      • Daniel Stanev 04/03/2017
  2. Daniel Stanev 04/03/2017
  3. Аки 04/03/2017
  4. Владимир 04/03/2017

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.