8-те най-красиви плажа в България

Ако все още не сте избрали конкретна плажна ивица, на която да прострете хавлията си през лятото, ще ви предложим няколко възможности.

Златни пясъци

От плажовете по северното ни Черноморие Златни пясъци определено се отличава с уникална плажна ивица, която напълно оправдава името си. Тя е покрита с 3,5 км дребен златист пясък, който е една от причините това място да се превърне в един от най-привлекателните курорти за наши и чужди туристи.

Албена

Гордостта на Албена е чистата плажна ивица, отличаваща се с копринен пясък, С дължина повече от 3.5 км и широк до 150 м. Брегът е полегат, а морето – плитко и ласкаво. Разнообразието от водни спортове, атракциони и спортни площадки превръща Албена в любимо място на всеки. Това създава прекрасни условия за семейна почивка с деца. Курортът е притежател на наградата „Син флаг” – за екологична чистота на морето, плажа и цялата територия. Въздухът действително е кристално чист и ободряващ, поради високото съдържание на кислород, което се дължи на съседството на комплекса с уникалния природен резерват Балтата.

Дюни

дюни

Дюни

Плажът на селището, разположено близо до Созопол, е с дължина 4,5 км и ширина над 100 м и е покрит е с фин пясък. Морето тук става постепенно дълбоко, а плажът, също като Албена, е носител на наградата „Син флаг“ за чиста околна среда. През последните години бяха построени няколко нови хотела, тъй като курортът започва да набира популярност и да се утвърждава като едно от най-новите атрактивни места за лятна почивка. Заливът е удобен за уиндсърф и други морски спортове.

Приморско

Най-голямото богатсто на Приморско е 10 километровия пясъчен плаж, който е най – дългият на Българското Черноморие. На обширната плажна ивица са разположени над 80 ваканционни комплекса и летни къмпинга. Местността е покрита с широколистна растителност и всъщност представлява парк с много алеи сред буковите гори.

Плаж Устието

Плаж Устието

Плаж Устието

В Синеморец има 4 плажа, като несъмнено най-красив и чист от тях е северния, наречен „Устието”. На юг се редуват прекрасни скали, след които са девствените пясъци на плажа Липите, ограден от гъсти гори. След него е Южният плаж, а най – близо до турската граница е плажът Силистар.

Златна Рибка

Златна Рибка

Златна Рибка

Къмпинг Златна рибка е разположен сред богата екзотична растителност в южната част на така наречения „Царски плаж“ и се намира само на 2 км. западно от град Созопол. Градчето е титолувано като едно от „Чудесата на България“, привличайки огромен туристически интерес с откритите на остров св. Иван мощи на св. Йоан Кръстител. Всяка година, Созопол е домакин и на годишния културен фестивал Аполония, който се провежда в края на лятото.

Шкорпиловци

Шкорпиловци

Шкорпиловци

Ако обичате природата, усещането за свобода и простор, със сигурност в Шкорпиловци няма да скучаете. Плажната ивица е широка, с фин златист пясък, а морето набира дълбочина постепенно и е подходящо за плуване, дори и ако не сте виртуоз във водна среда. Точно зад плажа се намира защитената местност „Камчийски пясъци”, а още по на север са лонгозните гори по устието на река Камчия. На брега има водолазно училище, както и клуб за водни спортовве като уиндсърф и кайт, така че определено освен хубав плаж, тук ще можете да се раздвате и на адреналин и морски приключения.

Плаж Атлиман

Плаж Атлиман

Плаж Атлиман

Намира се в Китен и е по-известен като Северния плаж. С неговата площ е около 80 000 кв.м. и спокойните му води, дължащи се на специфичното му разположение в залива, той определено е едно от местата, който всеки плажен ентусиаст трябва да посети. В единия му край, точно между скалите, се намира едно от най-старите заведения в курорта. То работи само през летния сезон, като през деня е кафе, а в късните часове е дискотека, където гостите се забавляват на самия морски бряг.

Подобни публикации:

Ето това са най-чистите плажове в България
9 удивителни места в България
Това ли е последният девствен плаж в България?
10 малко известни места в България
8 причини България да е следващото чудо в Европа
Кой е най-дългият плаж в България?
8 невероятни места в България, където може да се печете сами!
Родните плажове, които са опасни и мръсни
Най-популярните курорти по Северното ни Черноморие
Най-популярните курорти по Южното ни Черноморие
Пътуване с влак до морето – позабравена класика и много красиви места
5 български курорта, които привличат чужденците като магнит!
От небето: Девственият плаж Иракли от дрон
10 райски плажа по българското Черноморие

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.