Хороскопът на траките – един от най-древните хороскопи в света

Тракийските владетели и астрономи са имали задълбочени и точни знания за движението на небесните тела и са тълкували влиянието им върху хората, познавайки близо 500 звезди. Така например съществуват писмени свидетелства, че тракийският жрец Деценей е знаел имената на повече от 350 звезди, а днес са известни множеството тракийски светилища, използвани като съоръжения, ориентирани към Слънцето – върховния бог на траките.При разкопките на древен тракийски храм над жълтата пещера Утроба в планината близо до село Буково, археологът Божидар Чапъров се натъква на каменен календар, който представлява камък под формата на конус с височина около две педи и диаметър около 100-120 см.

Според него мястото на този календар, наречен буковския каменен календар, не е случайно. Той обаче не се поддържа, нито пък до него има направени туристически маршрути, което означава, че атмосферните влияния и иманярските набези могат да го погубят.

„По краищата на този конус открихме равномерно разположени 6 вдлъбнатини. С помощта на астроном, преподавател от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, извършихме многократни наблюдения на датите 21 март, 21 юни, 21 септември и 21 декември. Сутрин чакахме слънцето да изгрее и с един репер в средата на конуса проследявахме как сянката пада на определените дати в една от тези дупки. Така при всяко едно измерване сянката падаше на различно място, защото слънцето изгряваше от различни места. В една от дупките намерихме и каменно яйце, за което предполагам, че е местено през различните сезони. По всичко личи, че става дума за календар за отмерване на сезоните. В древността хората почитали природата, защото са били зависими от нея“, отбелязва професорът, който има реализиран и документален филм за своето откритие с цел привличане на вниманието на управниците към значимостта му и осигуряване на необходимите средства за стопанисването и по-нататъшното му проучване.

Резултат с изображение за тракийски богове
Световноизвестният траколог Александър Фол изказва хипотезата, че тракийските светилища, разположени в Долината на тракийските царе, са били древни обсерватории, която се поддържа и от д-р Алексей Стоев, според когото прототраките са се проявявали и като астрономи.

През 2005 година археологът Венцислав Гергов открива в местността „Стражица“ край село Лепица глинена плочка с размери 15 на 13 сантиметра, за която предполага, че е част от по-голяма звездна карта.

Според д-р Стоев общото между всички открити тракийски светилища /само в Казанлъшката долина са картотекирани 10 могили/ е удивителната точност, с която са ориентирани към Слънцето – върховния бог на траките. Във всяко подмогилно съоръжение са открити знаци, маркиращи лятното и зимното слънцестоене, както и есенното и пролетното равноденствие.

През май 2013 година за природна забележителност бе обявен Мегалитът над село Бузовград (Врата на богинята Майка и Бащин камък или Бубакая) – древно светилище, за което се предполага, че е изградено между 1800 и 1600 години преди новата ера и е използвано при култови ритуали и погребения на тракийски аристократи и жреци, но най-вече за да поддържа календара на траките. Археолозите определят, че съоръжението, край което е разпръсната част от праха на починалия през 2006 г. проф. Фол и за което се правят опити да бъде популяризирано като „Българският Стоунхендж“, е използвано още от населението, обитаващо българските земи преди траките.

Резултат с изображение за тракийски богове
Всичко това идва да докаже, че древните траки, познавайки небесните тела и закони, благодарение на което са създали толкова точен календар, са имали и хороскоп, основаващ се на влиянията на различни тракийски богове.

Наречен подобно на Мегалита край Бузовград „Врата на богинята“, той разкрива по какъв начин месецът, в който човек започва земния си път, предопределя положителните и отрицателните му качества.

Самият тракийски хороскоп има 12 зодии, като всеки друк земен хороскоп, но при него всяка зодия отговаря на определен тракийски бог.

Резултат с изображение за Бендида

Вижте коя зодия сте според един от най-древните хороскопи и какъв е характерът ви според него:

Януари – богинята на лова Бендида

Родените под този знак за силни натури, не обичат да търсят помощ, но са готови да услужат на всеки в нужда. Интроверти са. Избягват големите компании и предпочитат уюта на дома. Обичат да прекарват свободното си време сред природата. Най-позитивното им качество е цялостната отдаденост във всяко начинание.

Февруари – богът-конник Аздул

Родените под знака на Аздул са готови са да се борят със зъби и нокти за всяка кауза, стига да са убедени, че е справедлива. Представителите на тази зодия на тракийския хороскоп са добри мениджъри и успешни лидери. Сред негативните им качества е избухливостта, особено в по-напрегнати ситуации.

Март – богът на войната Кандаон

Родените под неговия знак са нетърпеливи, често попадат в спорове. Обичат да дават съвети дори на онези, които нямат нужда от тях. Представителите на зодия Кандаон са работохолици, винаги стриктно спазват всичко срокове, свързани с работата.

Април – богинята на зората Зоура

Родените под знака на Зоура са лъчезарни хора и носители на положителна енергия. Представителите на тази зодия са авантюристични натури. Обичат да експериментират с всичко, без да мислят за риска. Приятелите за тях са преди всичко, понякога дори преди семейството. Сред негативните им качества е поемането на непреценени рискове.

Май – богът на блясъка и светлината Плейстор

Родените под този знак в тракийския хороскоп са душата на компанията. Винаги успяват да привлекат вниманието към себе си. Позитивни личности са. Сред негативните й качества са липсата на такт. Представителите на бог Плействор говорят, без да мислят как думите им ще се отразят на човека отсреща.

Юни – богът на огъня Пурмерул

Затова и представителите на тази зодия са пламенни личности и страстни натури. Обичат справедливостта и я защитават с всички налични средства. Негативно качество на родените под знака на Пурмерул е агресивността.

Юли – богът на живота Витус

Представителите на зодия Витус от тракийския хороскоп са спортни натури. Не обичат да стоят на едно място. Често се захващат с няколко дейности наведнъж и успяват да ги приключат успешно. Сред негативните им качества е егоизмът, който проявяват по отношение на семейството и приятелите си за сметка на работата и личното удоволствие.

Август – богинята на земята и плодородието Земела

Родените под знака на Земела предпочитат уюта на семейното огнище пред шумните приятелски компании. Те са строги, но справедливи родители и полагат много усилия за възпитанието на децата си. Най-негативното им качество е, че често се изолират от външния свят и прекъсват приятелските си контакти.

Септември – богът на веселието и виното Зеланос

Представителите на тази зодия са купонджии. Трудно се задържат на едно място. Винаги търсят нови изживявания, посещават нови места и експериментират с нови дейности. Оттук идва и най-негативното им качество – непостоянството.

Октомври – богът на изобилието Дарзалас

Родените под неговия знак са хора, които обичат лукса и лъскавия начин на живот, който им приляга перфектно. Винаги са коректни както в служебните, така и в личните си отношения. Негативното им качество е, че понякога могат да са твърде горделиви.

Ноември – богът на гръмотевиците Перкун

Представителите на тази зодия са импулсивни, позитивни и изпълнени с живот. Водят се от принципа „първо действам, после мисля“. Не обичат вмешателството и не се оставят да ги съветват – за добро или за лошо.

Декември – богът лечител Зумурдос

Родените под знака на Зумурдос са добри психолози и слушатели. Близките им често ги търсят за съвет и утеха. В същото време обаче родените под знака на Зумурдос са разхвърляни и разпилени. Живеят най-добре в личния си хаос, който намират за ред. Сърдечността им обаче компенсира всякакви недостатъци.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.