Начало Новини 10-те от най-опасните пътища в България

10-те от най-опасните пътища в България

0 Коментар

пътища
България е на първо място по брой смъртни случаи на пътя сред страните от ЕС през изминалата година според „Индекс за транспорта 2016”, съставен от ЕК.

Към 31 декември 2016 г. статистиката на КАТ сочи, че 703-ма души са загубили живота си, а 9306 са ранени при пътни инциденти в България.

Според стратегия на МВР, която предвижда значително намаляване на пострадалите при инциденти на пътя до 2020 година, хората, които първи стигат до мястото на произшествието, трябва да бъдат достатъчно добре обучени, за да могат да реагират адекватно. Сред тях са работещите или притежаващи крайпътни заведения, в най-невралгичните точки по шосетата. Служителите ще трябва да могат да правят изкуствено дишане, сърдечен масаж, да превързват рани и да знаят как да извадят безопасно пострадалите от автомобилите им.

Ето и 10-те от най-опасните пътища в България.

1. Бургас – Варна

Според статистиката на МВР най-много инциденти се случват на пътя Бургас – Варна. За последните три години там са станали 864 пътни произшествия. Частта между Поморие и Ахелой пък е известна като отсечката на смъртта.

„Когато пътят е двулентов, има предразполагане към челни удари, а когато има челни удари между два автомобила, почти винаги те са фатални“, заяви за bTV Манол Тодоров от сдружение „SOS-ПТП“.

По думите му пътищата са много тесни и не могат да поемат сериозния трафик. Миналата година бе оповестено, че от Националния експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика на Регионалното министерство са одобрили нова пътна връзка, която да облекчи натоварения трафик към Слънчев бряг, но строежът все още не е започнал.

2. Русе – Бяла

Път – убиец. Така шофьорите наричат отсечката Русе – Бяла заради хилядите катастрофи, десетките жертви, наклоните и завоите. В разстояние от 50 км критичните участъци там са три. Черната статистика сочи, че за последните 12 години там са станала над 2200 катастрофи със 134 жертви и 600 ранени. Надеждите са, че проблемът ще се реши с изграждането на четирилентовия път Русе – Велико Търново, чийто идеен проект е готов, а стойността му ще бъде 1 млрд. лв.

3. Пловдив – Асеновград

Всеки ден по този маршрут преминават над 20 000 автомобила със средна скорост от 110 километра. Миналата година там са станали 23 тежки катастрофи с четирима загинали и 29 ранени. За участъка има проект за разширение и разделение с мантинела, който все още не е стартирал.

4. Кресна – Симитли

Кресненското дефиле също е един от най-черните участъци, с най-много челни катастрофи. Жителите на Кресна са излизали на няколко протеста, като настояват да се ограничи скоростта с видеокамери и изкуствени неравности, с нови табели и светофар. Има проект за нов път през дефилето, който все още е на етап изготвяне на технически проект.

5. Казанлък – Стара Загора

Пътят между Казанлък и Стара Загора е сред участъците с най-много катастрофи. Според шофьори, които често го преминават, участъкът е труден, а при дъжд много хлъзгав.

6. Велико Търново – Дебелец

Участъкът между Велико Търново и Дебелец е едно от местата с най-много катастрофи. Правият път там позволява развиването на високи и несъобразени скорости, които създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия с убити и ранени.

7. Драгичево – Владая

Владая – Драгичево е изключително опасен, защото предразполага към по-висока скорост, но в същото време трите платна не са разделени. Голяма част от инцидентите стават при разклона за селата Драгичево и Рударци и при разклона за Горно Драгичево.

8. София – Калотина

Пътят от столицата към границата със Сърбия също е сред отсечките с голяма концентрация на пътно-транспортни произшествия.

9. Пътен възел Коритна

Пътен възел Коритна до село Български извор крие опасности на пътя София – Велико Търново.

10. Проходът Боаза

Проходът Боаза край Търговище също е сред рисковите отсечки от София до Варна.0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност