Начало Българи юнаци Симеон Донов – фотографът, който владее зрелището от цветове

Симеон Донов – фотографът, който владее зрелището от цветове

0 Коментар

Срещнахме ви с Чавдар Чернев, Андрей Андреев, Ивайло Маджаров, Емил Рашковски, Албена Маркова, Пламен Андреев, Асен Великов, Ивайло Петров, Емилиян Евдокимов, Милен Добрев,  Петър Тодоров, Ася Мишева, Кирил Кръстев, T&K Photography, Румен Зографов, Доротея Ангелова-Бакалова, Симеон Симеонов, Елина Нинова, Радослав Първанов, Димитър Табаков, Станимир Тодоров, Иван Панкев, Ивайло Атанасов, Sixth Sense Photography, Елена Тилова, Даниел Стефанов – талантливи фотографи и техните невероятни снимки от България.
Ще ви запознаем и със Симеон Донов. Младият фотограф е на 32 г. и родом от София. 11 г. работи в рекламна агенция като дизайнер, занимава се с предпечат. Последните 2 г. обаче се влюбва във фотографията и започва да се занимава само с нея.

Казва, че обича да пътува, което пък прекрасно се допълва с работата му като фотограф.

Ето какво сподели пред LittleBG за страстта му към фотографията, за България и…

Симеон Донов

Откога се занимавате с фотография, как се запалихте?

Когато завърших гимназия, започнах да работя в рекламна агенция, която много активно се занимаваше с печатна реклама и изработка на календари. Имах голямо желание да направим нещо ново за нас. Идеята ми беше да произведем типови календари и картички, но с изцяло наш материал. И така започнаха фотографските ми опити… Изкарах курс, защото първоначалният ми ентусиазъм се препъна в неизбежната реалност и липсата на познания.

В следавщите няколко години снимах предимно продуктова фотография за нашите клиенти и някак във времето идеята за пейзажната фотография избледня. Впоследтвие реших да си върна поизгубената емоция към снимките и се записах отново на същия курс – малко странно, но доста ползотворно предвид страхотните идеи на моя приятел и невероятен фотограф Борис Янев.

В тези години си намирах сериозни оправдания да не снимам особено много и защитавах тази си нагласа с шарения, динамичен и доста изтощителен откъм емоции свят на рекламата… Това продължи до началото на 2014 г., когато взех участие в проект за популяризиране на туризма в Северозападна България.

Работих с опитни хора, обикалях постоянно, снимах, разговарях с хората и научих толкова много исторически факти за тези земи, които за жалост, рядко попадат в учебниците и установих, че чрез фотографията е възможно да запалим желанието на хората да опознаят и истински да обикнат родината си. И сякаш неизбежното се случи в началото на 2015 г., когато се захванах изцяло и само с фотография.

Кога и какво обичате да снимате?

Обичам природата и историческите забележителности на родината ни. Със сигурност природата е основната тема около, която се завъртат идеите ми… А България дава необятна възможност за работа в тази насока.

Най-много обичам да снимам на разсъмване и по време на залез, когато за кратък период от време се развива невероятно красиво и динамично зрелище от цветове. Всичко става много меко, някак достъпно и интимно, сякаш те кани да го заснемеш.

Особено много ме привлича идеята да „отида на снимки“. Да пътувам в продължение на няколко дни и да посветя цялото си време на това.

Възможността да усетя средата около себе си и да й предоставя възможност тя да „свикне“ с присъствието ми е друга безценна емоция от цялостното фотографско приключение. Все пак не бива да забравяме, че когато сме сред природата, ние сме натрапниците…

Къде обичате да снимате в България?

Нямам конкретен отговор на този въпрос и някак, ако кажа къде обичам, това би означавало, че има много места, които съм снимал и са ме оставили безразличен, а това определено не е така. На повечето от тях бих се връщал отново и отново. Имам огромно желание да опозная планините, които будят страхопочитание в мен и ще започна с Рила, Пирин, Стара планина, Витоша…

Предполагам тепърва ще открия свое любимо място, но засега се привързвам към всяко едно от тези, които съм посетил и заснел. Когато го открия, ще ми дадете ли възможност да го споделя с вас?

Любимата Ви снимка заснета в България…

Макар да звучи като клише, съм сигурен, че тепърва ще я направя. Ако има снимки, които ми падат на сърцето, те се определят от усилията, които съм положил, от хората, с които съм бил и от цялото изживяване зад кадъра. Но определено имам любими снимки от България и някои от тях са заснети от фотографи, които са участвали досега във фотографската поредица на LittleBG или от други, които тепърва може да се включат. За наш късмет, имаме изключително добри и талантливи фотографи.

Какво мечтаете да снимате (в България)?

Нямам отделна мечта, но искам да снимам природата и символите на България през различните сезони и това да се превърне в голямо фото есе, което да показва защо всъщност ние българите се гордеем с необятно красивата ни и изпълнена с история земя. Това засега си е определено една мечта, но като начало ще започна с опознаването на прекрасните ни планини…

Ето и снимки на Симеон Донов (SimeonDonovPhoto)
SimeonDonovPhoto

Витоша и есента

SimeonDonovPhoto

Боянският водопад през есента, парк Витоша

SimeonDonovPhoto

Изглед към връх Кутело и връх Вихрен

SimeonDonovPhoto

Карстовият ръб и Котешки чал огряни от последните слънчеви лъчи

SimeonDonovPhoto

Първенецът на Пирин се пробужда – връх Вихрен

SimeonDonovPhoto

Нощна София, изглед от Витоша

SimeonDonovPhoto

Водопад Скакля, Природен парк Врачански Балкан

SimeonDonovPhoto

SimeonDonovPhoto

Изглед към Национален парк Рила по изгрев

SimeonDonovPhoto

Национален парк Пирин

SimeonDonovPhoto

Село Лещен, Западни Родипи

SimeonDonovPhoto

Баба Вида

SimeonDonovPhoto

SimeonDonovPhoto

Мистична – синагогата в град Видин

SimeonDonovPhoto

Залив Болата по изгрев

SimeonDonovPhoto

Остров Свети Иван по изгрев, Къмпинг Градина

SimeonDonovPhoto

Мъглива есенна импресия

Още снимки може да видите в сайта на Симеон Донов, както и на Фейсбук страницата.

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност