Начало Българи юнаци Владимир Гергов – фотографът, който улавя душата на планината

Владимир Гергов – фотографът, който улавя душата на планината

1 Коментар
Vladimir Gergov Photography

Долината на Стара река – Централен Балкан

Срещнахме ви с Чавдар Чернев, Андрей Андреев, Ивайло Маджаров, Емил Рашковски, Албена Маркова, Пламен Андреев, Асен Великов, Ивайло Петров, Емилиян Евдокимов, Милен Добрев,  Петър Тодоров, Ася Мишева, Кирил Кръстев, T&K Photography, Румен Зографов, Доротея Ангелова-Бакалова, Симеон Симеонов, Елина Нинова, Радослав Първанов, Димитър Табаков, Станимир Тодоров, Иван Панкев, Ивайло Атанасов, Sixth Sense Photography, Елена Тилова, Даниел Стефанов, Симеон Донов – талантливи фотографи и техните невероятни снимки от България.Ще ви запознаем и с Владимир Гергов. Той е на 34 г. и е от София. По образование е машинен инженер, но работи във фирма, която се занимава с търговия на фототехника. Има интереси в областта на планинарството и извънпистовото каране на сноуборд повече от 15 години.

Ето какво сподели пред LittleBG за страстта му към фотографията, за България и…

Откога се занимавате с фотография, как се запалихте?

По-сериозно с фотография се занимавам от 2005 г. Помня, че случайно попаднах на един фотографски форум, в който имаше страхотни пейзажи. Това ме мотивира да влагам повече старание в планинските снимки, които правя. До преди това снимах единствено с цел да регистрирам всички върхове и планини, които съм обиколил.

Кога и какво обичате да снимате?

Обичам да снимам основно планини. Любимите ми сезони за снимане са есен и зима. Като метеорологични условия предпочитам динамичното време с преливащи облаци и снежни виелици. Снимките в такова време са доста ефектни. Също така в пейзажите често включвам и хора.

Къде обичате да снимате в България?

Обичам панорамите от връх Марагидик и Амбарица в Стара планина, както Василашките езера в Пирин, района на Злият зъб, и Страшното езеро в Рила.

Любимата ви снимка, заснета в България…

Има една снимка, която харесвам доста. Отне ми няколко години, докато я реализирам. Става дума за снимката с паметната плоча на загиналите при лавина алпинисти и катерещите на заден план скиори. Идеята ми дойде от два стиха на Людмил Янков – Не питай за цената на мечтата – бори се, литвай, падай и умирай! Носи я винаги напред – в ръката, възкръсвай, ставай, искай и намирай!” и Искам да ти изпея една тъжна песен , песен за краткия човешки живот – слънчев отблясък по леденото сърце на вечния връх….

Първият стих се отнася за устремените нагоре фриирайд скиори и сноубордисти, които преследват мечтите си, а вторият – за загиналите в планината, преследвайки мечтите си, алпинисти. В тази снимка се опитвам да съчетая миналото и настоящето.

Vladimir Gergov Photography

Мальовишки дял – Рила

Какво мечтаете да снимате (в България)?

Не мога да кажа, че мечтая да снимам нещо определено. Последните няколко години обръщам повече внимание на Родопите и по-специално на отдалечените и изоставени махали. Идеите ми за снимане са насочени точно към тези места.

Ето и снимки на Владимир Гергов (Vladimir Gergov Photography):

Vladimir Gergov Photography

Връх Юмрука с хижа Ехо – Централен Балкан

Vladimir Gergov Photography

Родопа планина

Vladimir Gergov Photography

Връх Юмрука – Централен Балкан

Vladimir Gergov Photography

Обледените колове на връх Голям Резен – Витоша

Vladimir Gergov Photography

Южните склонове на връх Ботев с Райското пръскало и хижа Рай – Централен Балкан
1 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност